Tepsis rakott zöldség
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
30 dkg padlizsán
30 dkg cukkini
4 evőkanál olaj
4 dl tejszín
bors
rozmaring
oregánó
kakukkfű
Forralj vizet, és a paradicsomot néhány pillanat erejéig áztasd bele, hogy könnyedén le tudd húzni a héját. A többi zöldséget is hámozd meg, majd mindegyiket szeleteld fel. A tejszínt fűszerezd a borssal, rozmaringgal, oregánóval és kakukkfűvel.
Egy tepsit olajozz ki, fektesd bele a paradicsom egy részét, és önts rá egy kevés tejszínes szószt. Folytasd a rétegezést a cukkinivel és a padlizsánnal, és minden réteget locsolj meg kevés mártással. Végül a maradék paradicsomot terítsd szét a tetején, és a maradék tejszínnel öntsd nyakon. Takard le alufóliával, és előmelegített sütőben süsd fél órát.
Rakott karfiol
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
10 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa
3 dl tejföl
1 tojás
2 evőkanálnyi olaj
só, bors
Elkészítés ideje: 35 perc.
A karfiolt szedd rózsákra, mosd át alaposan, majd enyhén sós vízben főzd félpuhára. A tejfölt és a tojást keverd össze, sózd meg kedved szerint, majd tedd félre. A zsemlemorzsát pirítsd meg egy serpenyőben. Amíg pirul, végy elő egy tűzálló tálat, és vajazd ki. Ha szép barnára pirult a morzsa, szórd a felét a tálba. Erre szórd a karfiolrózsákat, azokra darabold a vajat, majd a tetejükre a tejfölt, és végül annak a tetejére a többi morzsát. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és süsd meg az egészet, ha a tejföl már megpirult, biztos lehetsz benne, hogy elkészült.
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
40 dkg darált pulykamell
20 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
4 padlizsán
3 dl tej
3 paradicsom
2 fej lilahagyma
2 fej vöröshagyma
1 dl olaj
1 csokor bazsalikom
1 evőkanál liszt
bors
só
A felaprított vöröshagymát olajon dinszteld meg. Keverd hozzá a húst, szórd rá az apróra vágott bazsalikomot, és ízlésed szerint sózd, borsozd. Addig pirítsd, míg a hús kifehéredik, majd tedd félre. A padlizsánt hámozd meg, szeleteld fel, sózd meg és zsiradék nélkül pirítsd meg. A vajat olvaszd fel, és pirítsd meg benne a lisztet. Öntsd fel a tejjel, és főzd össze picit. Egy tűzálló tálat vajazz ki, és helyezz rá egy sor padlizsánt. Kanalazd rá a hús felét, és fedd be paradicsom-, valamint lilahagyma-karikákkal. Locsolj rá a tejes szószból, és szórd meg sajttal. Ismételd meg még egyszer a rétegzést, és előmelegített sütőben süsd pirosra.
Padlizsános ragu
Hozzávalók:
4 paradicsom
2 padlizsán
1 cukkini
1 sárga, piros és zöld húsú paprika
1 fej lilahagyma
olaj
kakukkfű
só
bors
A padlizsánt és a cukkinit hámozd meg, majd kockázd fel. Felforrósított olajba dobd bele őket, és pirítsd majdnem készre. Ekkor add hozzá az apróra vágott paradicsomot és paprikát, és néhány percig párold. Fűszerezd meg, hagyd, hogy felrottyanjon, és már tálalhatod is.
Mediterrán rakott cukkíni
Hozzávalók:
4 cukkini
2 fej hagyma
3-4 paradicsom
20 dkg reszelt sajt
30 dkg darált hús
olívaolaj
szárított bazsalikom
szárított oregánó
só
bors
A zöldségeket szeleteld fel. A hagymát kockázd fel, majd pirítsd meg kevés olajon, add hozzá a húst, fűszered, és párold meg. A paradicsomokat hámozd meg, és add a húshoz, és főzd addig, amíg teljesen szét nem esik. Olajozz ki egy jénai tálat, és tedd az aljára a húst, majd borítsd be a cukkíni karikákkal, végül szórd meg sajttal. Told előmelegített sütőbe, és süsd 20-25 percig.
Rakott brokkoli baconnel
Hozzávalók:
2 kisebb fej brokkoli
1 fej lilahagyma
10 dkg bacon
2 gerezd fokhagyma
10 dkg trappista sajt
5 dkg vaj
3 dl tejföl
1 csokor bazsalikom
só, bors
Elkészítés ideje: 30 perc.
Fogj egy lábast, önts bele annyi vizet, hogy majd ellepje a zöldséget, forrald fel, majd tedd bele a már rózsákra szedett, átmosott brokkolit. Nagyjából hét perc alatt fő megfelelő állagúra, a lényeg az, hogy ne legyen teljesen puha, maradjon inkább ropogós. Amíg fő, addig a lilahagymát kockázd fel, sózd be és tedd félre. Ezután egy serpenyőben melegítsd meg a vajat, törd bele a fokhagymát és a kockára vágott bacont, majd pirítsd át alaposan. Ha szépen megpirult, tedd félre, majd egy tűzálló tálba tedd a brokkolit, öntsd rá a fokhagymás-baconös-vajas egyveleget és a sós lilahagymát is. Keverd össze alaposan, szórj rá egy kis bazsalikomot, borsozd meg kedved szerint, majd az egész tetején oszlasd el a tejfölt és szórj rá reszelt sajtot. Ha mindez megvan, tedd tíz percre sütőbe, hogy szépen rápiruljon a tejföl és megolvadjon a sajt. Ezután fogyaszthatod.