A csokoládés karamell pite egyszerűen lenyűgöző. A vajas mandulás tészta, a nyúlós sós karamell és a keserédes csokoládé ganache. Csokoládés, gazdag, és vajas. Az első harapásra beleszeretsz.
Ne félj kipróbálni, nem egy bonyolult recept.
Hozzávalók
Tészta:
160 g liszt
30 g darált mandula
30 g kakaópor
50 g cukor
1/4 teáskanál só
110 g vaj, kis kockákra vágva
1 teáskanál vanilia kivonat
1 tojás
1-2 evőkanál hideg víz
Karamell
300 g cukor
1/2 bögre víz
120 g tejszín
70 g vaj
1 teáskanál só
Csokoládé ganache (krém)
120 g tejszín
120 g étcsokoládé, minimum 60 %-os
Tészta:
- Egy tálban keverd össze a lisztet, mandulát, kakaót, cukrot, és a sót.
- Morzsold össze a vajat a lisztes keverékkel, mixerrrel vagy kézzel.
- Add hozzá a tojást, vanilia kivonatot és a vizet. Gyúrd még össze nem áll.
- Csomagold be fóliába és tedd hűtőbe 3-40 percre.
- Ezután nyomkodd piteformába szúrkáld meg villával tegyél rá sütőpapírt és nehezéket( például babot) és süsd 15 percig 180 C fokon.
- Majd távolítsd el a nehezéket és süsd még 10-15 percig.
- Hagyd teljesen kihűlni.
Karamell
- Egy viszonylag vastag aljú edénybe tedd bele a cukrot és a vizet.
- Kezdd el közepes hőfokon melegíteni. NE kavard, ez nagyon fontos! Csak az edényt mozgasd még az aranybarnára karamellizálódik.
- Ha ez megtörtént húzd le a tűzről és add hozzá a tejszínt, majd tedd vissza a tűzre. Mostmár kavarhatod egy fakanállal, lassan kavargatva főzd egy két percig.
- Vedd le a tűzről és add hozzá a vajat és a sót. Kavargasd még el nem olvad benne.
- Öntsd rá a tésztára és tedd hűtőbe 4-5 órára.
Körülbelül 4 óra elteltével készítsd el a csokoládé ganachet a tetejére, ugyanis ezt akkor kell rátenni mikor a karamell már lehűlt.
- Melegítsd fel a tejszínt,amikor a szélén látod hogy forr húz le a tűzről.
- Add hozzá a csokoládét és kavard addig még teljesen el nem olvad benne a csokoládé.
- Kicsit hagyd hűlni, majd öntsd rá a karamellre a csokikrémet.
- Tedd hűtőbe újabb 2-3 órára.
Forrás: https://aprooromok.wordpress.com/2015/05/31/csokolades-karamell-pite/